Minden nap szívesen ennénk: Nagyon omlós almás pite

Elkészítés

  1. Tészta készítése: A lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a zsírt, és kézzel elmorzsoljuk, amíg morzsalékos állagot nem kapunk. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, és gyorsan tésztát gyúrunk belőle. A tésztát hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. Almás töltelék készítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk és fahéjjal ízesítjük. Egy lábasba tesszük, és közepes lángon megpároljuk az almát, amíg levet ereszt és puha lesz. Hűtés után hozzákeverjük a vaníliás pudingport, amely segít besűríteni a tölteléket.
  3. Sütemény összeállítása: A tepsit (23 x 38 cm) kibéleljük sütőpapírral. A tésztát kettévágjuk, és az egyik felét a tepsi méretére nyújtjuk. Az alsó tésztalapot a tepsibe helyezzük, majd megszórjuk zsemlemorzsával, hogy felszívja az almából felszabaduló nedvességet. Ráöntjük és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket.
  4. Tészta bevonása és díszítése: A másik tésztadarabot is kettévágjuk. Az egyiket tepsi méretre nyújtjuk, és az almás töltelék tetejére helyezzük. Hosszában bevagdaljuk a tésztát, majd a másik tésztadarabot is kinyújtjuk és csíkokat vágunk belőle. Ezeket a csíkokat keresztben helyezzük a bevagdalt tészta tetejére, így szép rácsos mintát kapunk.
  5. Sütés: A tészta tetejét felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarnára süljön. Az előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz és a tészta átsül.

Az omlós almás pite nemcsak látványos, hanem rendkívül ízletes is. Az édes-savanykás almás töltelék és az omlós tészta kombinációja mindenkit elvarázsol. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept

Ajánlott cikkek