Ez az Albán krémes egy igazán különleges, réteges desszert, ahol a könnyű piskóta és a gazdag krémek tökéletes harmóniában találkoznak. Bár időigényes az elkészítése, a végeredmény egy mennyei sütemény, ami mindenkit elvarázsol. 23×34 centis tepsiben készült.
Hozzávalók
A piskótához:
- 4 db tojás
- 4 evőkanál finomliszt
- 4 ek cukor
- 1 kk sütőpor
- 3 ek eper lekvár
A vaníliás krémhez:
- 6 db tojás
- 18 dkg cukor
- 5 ek finomliszt
- 675 ml tej
- 3 csg vaníliás cukor
- 2 ek zselatin
A csokis krémhez:
- 3 ek finomliszt
- 150 ml tej
- 4,5 ek cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg cukor
- 15 dkg puha vaj
- 1 tk zselatin
A csokimázhoz:
- 5 ek porcukor
- 75 ml víz
- 5 ek kakaópor
- 10 dkg puha vaj
Lépések
- A piskóta készítése: A tojásokat a cukorral 12 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a fentiekhez keverjük egy fakanállal. 180 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük (egy vékony piskótát fogunk kapni).
- A vaníliás krém készítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral, a liszttel és a fele tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet hozzáadva sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket a vaníliás cukrokkal kemény habbá verjük, majd a forró krémbe keverjük. A zselatint kevés hideg vízben beáztatjuk, majd oldódásig felmelegítjük és a krémhez keverjük.
- A kihűlt piskótát visszatesszük a tepsibe, lekvárral megkenjük. A krémet ráöntjük, egyenletesre simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
- A csokis krém készítése: A lisztet, a cukrot, a kakaóport és a tejet összekeverjük és felfőzzük. Tűzről levéve hozzákeverjük a feloldott zselatint. Kihűtjük a krémet és a vajjal habosra keverjük.
- A hűtőben várakozó tésztát kivesszük a hűtőből és a vaníliás krémre kenjük.
- A csokimáz készítése: A kakaóport a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd azonnal hozzákeverjük a vajat is. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a krémre csurgatjuk. Széles pengéjű késsel eloszlatjuk. Egy kicsit megrázzuk a tepsit, az asztal falához ütögetjük, így szép egyenletes lesz a bevonat rajta.
- Legalább fél napot hagyjuk állni a hűtőben, utána tetszőleges méretre vágjuk fel.
Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept.hu