Albán krémes

Ez az Albán krémes egy igazán különleges, réteges desszert, ahol a könnyű piskóta és a gazdag krémek tökéletes harmóniában találkoznak. Bár időigényes az elkészítése, a végeredmény egy mennyei sütemény, ami mindenkit elvarázsol. 23×34 centis tepsiben készült.

Hozzávalók

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 4 ek cukor
  • 1 kk sütőpor
  • 3 ek eper lekvár

A vaníliás krémhez:

  • 6 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 5 ek finomliszt
  • 675 ml tej
  • 3 csg vaníliás cukor
  • 2 ek zselatin

A csokis krémhez:

  • 3 ek finomliszt
  • 150 ml tej
  • 4,5 ek cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 tk zselatin

A csokimázhoz:

  • 5 ek porcukor
  • 75 ml víz
  • 5 ek kakaópor
  • 10 dkg puha vaj

Lépések

  1. A piskóta készítése: A tojásokat a cukorral 12 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a fentiekhez keverjük egy fakanállal. 180 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük (egy vékony piskótát fogunk kapni).
  2. A vaníliás krém készítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral, a liszttel és a fele tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet hozzáadva sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket a vaníliás cukrokkal kemény habbá verjük, majd a forró krémbe keverjük. A zselatint kevés hideg vízben beáztatjuk, majd oldódásig felmelegítjük és a krémhez keverjük.
  3. A kihűlt piskótát visszatesszük a tepsibe, lekvárral megkenjük. A krémet ráöntjük, egyenletesre simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
  4. A csokis krém készítése: A lisztet, a cukrot, a kakaóport és a tejet összekeverjük és felfőzzük. Tűzről levéve hozzákeverjük a feloldott zselatint. Kihűtjük a krémet és a vajjal habosra keverjük.
  5. A hűtőben várakozó tésztát kivesszük a hűtőből és a vaníliás krémre kenjük.
  6. A csokimáz készítése: A kakaóport a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd azonnal hozzákeverjük a vajat is. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a krémre csurgatjuk. Széles pengéjű késsel eloszlatjuk. Egy kicsit megrázzuk a tepsit, az asztal falához ütögetjük, így szép egyenletes lesz a bevonat rajta.
  7. Legalább fél napot hagyjuk állni a hűtőben, utána tetszőleges méretre vágjuk fel.

Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept.hu

Ajánlott cikkek