Ez a meggyes pite zsírral készítve egy igazán finom és omlós sütemény, amely bármikor tökéletes választás. A friss meggy és a puha tészta harmonikus párosítása garantáltan elnyeri mindenki tetszését.
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 20 dkg zsír
- 1 db tojás
- 1 kis doboz tejföl (175 g)
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 1200 g meggy
- 3 tasak vanília ízű főzős pudingpor
- cukor ízlés szerint
- őrölt fahéj ízlés szerint
Elkészítés
- A töltelék elkészítése: A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Kevés vízzel és ízlés szerinti cukorral főni tesszük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a kevés vízben feloldott pudingport és az őrölt fahéjat. Pár percig főzzük, amíg besűrűsödik, majd teljesen kihűtjük.
- A tészta elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen kemény! A kész tésztát legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- A tészta nyújtása: A hűtött tésztát két egyenlő részre osztjuk, és 2 db cipót formázunk belőle. Mindkét cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk (24×39 cm).
- A sütemény összeállítása: Az első tésztalapot kinyújtjuk, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ráöntjük a kihűlt meggyes tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk. Ezután a második tésztalapot is kinyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük.
- Sütés: Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük a pitét.
- Sütés közbeni védelem: Sütés közben a sütemény tetejét alufóliával betakarjuk, hogy meg ne égjen.
- Tálalás: Miután megsült, még melegen megszórjuk porcukorral. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept