Ez a varázslatos almás sütemény mindenkit elrepít az őszi almaillatú konyhába. A ropogós tészta és a szaftos, fahéjas almás töltelék tökéletes páros, ami garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Hozzávalók
Tészta
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- pici só
- 20 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 15 dkg zsír
- 2 dl tejföl
- kevés tej
Töltelék
- 2 kg alma, reszelve
- 4 ek. cukor
- 5 dkg margarin
- 4 ek. édes morzsa
- őrölt fahéj
- pici rum
- 1 csomag vaníliás cukor
Lépések
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, tejfölt és annyi tejet, hogy egy puha, jól gyúrható tésztát kapjunk.
- Az almát a cukorral, margarinnal, fahéjjal, rummal és vaníliás cukorral kb. 10 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Megszórjuk zsemlemorzsával, majd ráterítjük a kihűlt almás tölteléket.
- A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd ráhelyezzük a töltelékre. Villával megszurkáljuk, és 1 felvert tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 30 percig, amíg világos barna nem lesz a teteje.
- Sütés után megszórjuk vaníliás porcukorral, majd szeleteljük.
Forrás: tutirecept.hu