Mákos almás háromszög

Mákos almás háromszög

Ez a mákos almás háromszög egy ízletes péksütemény, ahol a lédús alma és az aromás mák tökéletes harmóniában találkozik a puha tésztában. Ideális választás bármikorra, ha egy egyszerű, mégis különleges desszertre vágyunk.

Hozzávalók

Tészta

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • csipet só

Töltelék

  • 20-25 dkg darált mák
  • 6 ek cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 150 ml víz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1-2 alma

Lekenéshez

  • 1 db tojás

Lépések

  1. 1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.
  2. A többi hozzávalóval és a maradék langyos tejjel tésztát gyúrunk, majd 40-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
  3. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral sziruppá főzzük, felforraljuk. A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a vaníliás cukrot, majd a forró szirupot hozzáöntjük és beletesszük a lereszelt almát, jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
  4. Kettéosztjuk a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük, majd háromszögekre vágjuk. A másik tésztával is így járunk el.
  5. Tojással megkenjük és még 10-15 percig hagyjuk kelni.
  6. 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

Forrás: Tutirecept.hu / Katarína Katonová

Ajánlott cikkek