Ez a mákos almás háromszög egy ízletes péksütemény, ahol a lédús alma és az aromás mák tökéletes harmóniában találkozik a puha tésztában. Ideális választás bármikorra, ha egy egyszerű, mégis különleges desszertre vágyunk.
Hozzávalók
Tészta
- 40 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 dl étolaj
- csipet só
Töltelék
- 20-25 dkg darált mák
- 6 ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 150 ml víz
- 1 db citrom reszelt héja
- 1-2 alma
Lekenéshez
- 1 db tojás
Lépések
- 1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.
- A többi hozzávalóval és a maradék langyos tejjel tésztát gyúrunk, majd 40-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral sziruppá főzzük, felforraljuk. A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a vaníliás cukrot, majd a forró szirupot hozzáöntjük és beletesszük a lereszelt almát, jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
- Kettéosztjuk a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük, majd háromszögekre vágjuk. A másik tésztával is így járunk el.
- Tojással megkenjük és még 10-15 percig hagyjuk kelni.
- 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Forrás: Tutirecept.hu / Katarína Katonová