A diós-meggyes macskaszem az egyik kedvenc süteményünk, amely évente többször is elkészül nálunk. Karácsonykor elmaradhatatlan finomság, olyankor dupla adagot, azaz négy rudat sütök belőle. Sokféleképpen hívják ezt a süteményt: macskaszem, habos diós rolni vagy pávaszem. Kellemesen puha tésztája és a könnyed dióhabos tölteléke mindenkit elvarázsol.
Hozzávalók
Tészta:
- 2 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 3 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 3 db tojásfehérje
- 12 dkg dió
- 12 dkg cukor
Lépések
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy teáskanál cukorral.
- A lisztet jól elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a vaníliás cukrot. Összegyúrjuk, és 2 rudat formálunk belőle.
- A tésztát 1 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
- A rudakat téglalap alakúra kinyújtjuk.
- A tészta két szélére sorba rakjuk a meggyet úgy, hogy egymást érjék. A tésztát mindkét oldalon a meggyel együtt feltekerjük, így középen kb. 2 cm-es rész marad szabadon a tölteléknek.
- A töltelékhez a diót elkeverjük a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Ezt a tölteléket a szabadon hagyott középső részbe kanállal belehelyezzük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe (32×22 cm) tesszük a két megtöltött rudat.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük