Legfinomabb macskaszem

Legfinomabb macskaszem

A diós-meggyes macskaszem az egyik kedvenc süteményünk, amely évente többször is elkészül nálunk. Karácsonykor elmaradhatatlan finomság, olyankor dupla adagot, azaz négy rudat sütök belőle. Sokféleképpen hívják ezt a süteményt: macskaszem, habos diós rolni vagy pávaszem. Kellemesen puha tésztája és a könnyed dióhabos tölteléke mindenkit elvarázsol.

Hozzávalók

Tészta:

  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 3 db tojásfehérje
  • 12 dkg dió
  • 12 dkg cukor

Lépések

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy teáskanál cukorral.
  2. A lisztet jól elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a vaníliás cukrot. Összegyúrjuk, és 2 rudat formálunk belőle.
  3. A tésztát 1 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  4. A rudakat téglalap alakúra kinyújtjuk.
  5. A tészta két szélére sorba rakjuk a meggyet úgy, hogy egymást érjék. A tésztát mindkét oldalon a meggyel együtt feltekerjük, így középen kb. 2 cm-es rész marad szabadon a tölteléknek.
  6. A töltelékhez a diót elkeverjük a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Ezt a tölteléket a szabadon hagyott középső részbe kanállal belehelyezzük.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe (32×22 cm) tesszük a két megtöltött rudat.
  8. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük

Ajánlott cikkek