Almás zserbó – Kár, hogy nem ismertem hamarabb ezt a csodasütit

Hozzávalók

A tésztához
35 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 tk. sütőpor
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg cukrozott darált dió
1,5 kg alma
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg cukor vagy 2-3 ek. méz

A sütemény lekenéséhez:
1 db tojás

Lépések

A tölteléket elkészítjük: az almát lereszeljük, majd a cukorral vagy a mézzel megpároljuk, ízesítjük fahéjjal. Míg hűl, elkészítjük a tésztát.

Az élesztőt langyos tejben egy mokkáskanálnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sót, a sütőport és jól összedolgozzuk őket. A tésztát három egyenlőre részre osztjuk.

Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére (25×39 cm), de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rásimítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, rátesszük a másik lapot, amit szintén megszórunk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal.

A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük. Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején „mintákat” húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad és 180 fokon aranybarnára sütjük.

Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept

Ajánlott cikkek