Omlós meggyes pite

omlós meggyes pite

Elkészítés

  1. Meggyes töltelék készítése: A magozott meggyet egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot ízlés szerint, és egy kevés vízzel főzni kezdjük. Amikor a meggy már szinte puha, hozzáadjuk a kevés vízzel feloldott pudingport, majd ízlés szerint fahéjjal ízesítjük. Pár percig tovább főzzük, amíg a töltelék besűrűsödik. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Tészta elkészítése: A lisztet, cukrot és sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a hideg, kockákra vágott vajat. A kezünkkel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a lisztes keverékben, amíg morzsalékos állagot kapunk. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztát ne gyúrjuk túl keményre. Legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  3. Tészta nyújtása és sütés: A hűtőből kivett tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik cipót tepsi nagyságúra (23×34 cm) nyújtjuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az alsó tésztalapot megszórjuk zsemlemorzsával, hogy felszívja a töltelék nedvességét. Ráöntjük a kihűlt meggyes tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk, majd kinyújtjuk a másik tésztalapot is, és a töltelékre helyezzük.
  4. Sütés: Az előmelegített sütőben, 200 fokon 25-30 percig sütjük a pitét. Hogy a teteje ne égjen meg, sütés közben takarjuk le alufóliával. Amikor kész, még melegen megszórjuk porcukorral.

Az omlós meggyes pite egyszerű, de nagyon finom sütemény, amely biztosan elnyeri mindenki tetszését. A friss meggy és a vaníliás pudingporral készített töltelék különleges ízvilágot kölcsönöz ennek a klasszikus desszertnek. Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Konyhamánia Edit módra

Ajánlott cikkek