Elkészítés
- Tészta készítése: Egy nagy tálban összegyúrjuk a lisztet, vajat, porcukrot, olvasztott mézet, tojást, tojássárgáját, vaníliás cukrot, citrom reszelt héját és levét, valamint a sütőport. Annyi tejet adunk hozzá, hogy jól formálható tésztát kapjunk. A tésztát hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
- Töltelék készítése: A cukrokat és a tojásokat elektromos habverővel 10 perc alatt jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált dióval elkevert lisztet, és óvatosan összekeverjük.
- Sütemény összeállítása: Egy 20 × 30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta 2/3 részét a tepsibe terítjük, egyenletesen eloszlatjuk és megkenjük a baracklekvárral. Erre öntjük rá a diós habot, és egyenletesen eloszlatjuk.
- Tészta díszítése: Az 1/3 rész tésztát kisodorjuk tepsi nagyságúra, majd 1/2 cm-es csíkokat vágunk belőle. Ezeket a csíkokat átlósan a töltelék tetejére helyezzük, hogy rácsos mintát alkossanak.
- Sütés: A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon világosra sütjük, kb. 25-30 perc alatt. Figyeljük, hogy a teteje aranybarna legyen, de ne égjen meg.
- Tálalás: Amikor a sütemény kihűlt, szeleteljük. A diós hab miatt a tészta teteje kissé törékeny lehet, de a sütemény íze mindenkit kárpótol.
Ez a diós mágnás pite mézzel egy igazi ínyencség, amely minden alkalomra tökéletes választás. Az omlós tészta, a gazdag diós töltelék és a méz különleges ízt kölcsönöz ennek a süteménynek. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept