Az Eszterházy kocka egy igazi klasszikus, amelyet a finom dió és a lágy krém tesz ellenállhatatlanná. Ez a sütemény nemcsak elegáns megjelenésével hódít, hanem gazdag ízvilágával is, amely minden alkalomra tökéletes választás lehet. Az alábbi recept alapján könnyedén elkészíthetjük otthon is ezt a különleges desszertet, amely garantáltan elnyeri majd a család és a vendégek tetszését.
Hozzávalók
Tészta:
- 8 db tojás
- 34 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 4 evőkanál darált dió
- 7 evőkanál langyos víz
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 2 csomag tejszín ízű pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 5 dkg darált dió
- 2 evőkanál rumaroma
- 2 dl habtejszín
Tetejére:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg tej- vagy étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj (a fehér csokoládéhoz)
- 1 teáskanál étolaj (az étcsokoládéhoz)
Elkészítés
Tészta elkészítése: A tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet.
Óvatosan keverjük hozzá a keményre vert tojásfehérjéket.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a darált dióval, majd fokozatosan adjuk hozzá a tojásos keverékhez.
A masszát osszuk négy egyenlő részre, és süssünk belőle négy vékony lapot. Ha nagyobb tepsiben szeretnénk sütni, akkor a masszát megfelezve két nagyobb lapot süssünk 30×40 cm-es tepsiben.
A lapokat süssük előmelegített sütőben, 180 fokon, amíg aranybarna nem lesz.
Krém elkészítése: A pudingport keverjük simára a cukorral, vaníliás cukorral és a tej egy részével. Adjuk hozzá a maradék tejet, majd folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre.
A kész pudingot fedjük le fóliával, és hűtsük le.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd fokozatosan keverjük hozzá a lehűlt pudinghoz.
Adjuk hozzá a darált diót és a rumaromát, majd alaposan keverjük össze.
Torta összeállítása: Kenjük meg a krémmel három lapot, majd rétegezzük őket egymásra. A negyedik lap tetejére készítsünk csokimázat.
Csokimáz elkészítése: A fehér csokoládét olvasszuk meg az 1 evőkanál étolajjal, majd simítsuk el a sütemény tetején.
Az ét- vagy tejcsokoládét szintén olvasszuk meg az 1 teáskanál étolajjal, majd vékony csíkokban húzzuk át a fehér csokoládén, hogy dekoratív mintát kapjunk.
Tálalás: Hagyjuk a süteményt teljesen kihűlni, hogy a krém és a csokoládé megdermedjen. Vágjuk kockákra, és kínáljuk a vendégeknek.
Ez a változat gazdag, krémes és igazán különleges desszert, amely méltó a nevéhez. Az Eszterházy kocka minden falatja élvezetet nyújt, és emlékezetessé teszi az ünnepi alkalmakat vagy akár a hétköznapi desszerteket is.
Körmendi Károly receptje