Almás pite tojás nélkül

almás pite tojás nélkül

Ez az almás pite tojás nélkül készül, így azok is élvezhetik, akik tojásmentes desszertet keresnek. A puha tészta és a fűszeres almás töltelék tökéletes párosítás egy finom édességhez.

Hozzávalók

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • citromlé
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 1,5 kg reszelt párolt alma
  • ízlés szerint cukor vagy méz
  • 1 mk őrölt fahéj

Lépések

  1. Az almát lereszeljük, fedő alatt egy lábasban megpároljuk, kihűtjük, majd a többi hozzávalóval összekeverjük.
  2. A lisztet a sütőporral és a porcukorral összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliás cukrot és annyi citromlevet, hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk. Összegyúrjuk.
  4. A tésztát megfelezzük. Tepsi nagyságúra sodorjuk az egyik felét.
  5. Egy 25×39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük a kinyújtott tésztalapot. Megszórjuk egy kevés darált dióval, majd ráhelyezzük és elsimítjuk a tölteléket.
  6. A tészta másik felét egy kicsit nagyobbra sodorjuk, hogy elegendő legyen a rácsozáshoz is. A töltelékre tesszük a tésztalapot, a széleket lenyomkodjuk.
  7. Kristálycukros vízzel lekenjük a tetejét.
  8. A megmaradt tésztából derelyevágóval csíkokat vágunk, és a pite tetejére helyezzük rácsosan. A csíkokat is lekenjük cukros vízzel, majd enyhén megszórjuk kristálycukorral.
  9. Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
  10. A sütés vége felé alufóliával lefedjük, hogy a teteje ne égjen meg.

Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept

Ajánlott cikkek