
Szeretnél egy olyan savanyúságot, ami nemcsak tökéletesen roppan, de még hónapok múlva is úgy friss, mintha akkor készült volna? Ez a svéd uborkasaláta recept igazi kincs a kamrában.
Hozzávalók:
- 4 kg friss uborka
- 1 kg vöröshagyma
- 6 dl kristálycukor
- 5 dl 20%-os ételecet
- 15-20 g mustármag
- 1 dl só
- 1 mokkáskanál borkén
- 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
- víz
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan megmossuk, a hagymát megpucoljuk. Ezután mindkettőt vékony karikákra szeleteljük. Minél vékonyabb, annál jobb!
Egy nagy tálban összeforgatjuk az uborkát és a hagymát az összes többi hozzávalóval: a cukorral, ecettel, sóval, mustármaggal, borkénnel és a tartósítószerrel.
Letakarva hűvös helyen 24 órán keresztül állni hagyjuk. Időnként megkeverjük, hogy mindenhol átjárja a fűszeres, savanykás lé.
Másnap a salátát a levével együtt tisztára mosott befőttesüvegekbe töltjük. Jól lezárjuk.
Hűvös, sötét kamrában hónapokig eláll.