Csak is zsírral készült Böllér pogácsa, az egész családot lenyűgözte

Nagyon finom Böllér pogácsa zsírral és tejföllel készítve, így lesz igazán finom puha és réteges a belseje.

Hozzávalók

Tészta
50 dkg liszt
10 dkg sertészsír
1 kis pohár tejföl (175 g)
4 dkg élesztő
1 kk cukor
1 dl tej
1 kk őrölt bors
2 tk só
1 db tojássárgája

Lekenéshez
1 db tojás
1 tk tejföl

Tetejére
reszelt sajt

Lépések

A tejet meglangyosítjuk, majd beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

Közben a liszhez hozzáadjuk a sót, a borsot, a zsírt, a tejfölt és a tojássárgáját. Összegyúrjuk, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összegyúrjuk a tésztát.

Pihentetjük hűtőben legalább 3-4 órát, de akár egy éjszakát is.

Lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, majd először félbe, majd azt is félbe hajtjuk. Letakarva további fél órát pihentetjük.

Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd berácsozzuk a tetejét egy éles késsel. Pogácsa kiszúróval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsibe tesszük őket, lekenjük a tojás és a tejföl keverékével. Reszelt sajttal megszórjuk. 20-30 percig kelesztjük.

Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Ajánlott cikkek