
Nagyon finom Böllér pogácsa zsírral és tejföllel készítve, így lesz igazán finom puha és réteges a belseje.
Hozzávalók
Tészta
50 dkg liszt
10 dkg sertészsír
1 kis pohár tejföl (175 g)
4 dkg élesztő
1 kk cukor
1 dl tej
1 kk őrölt bors
2 tk só
1 db tojássárgája
Lekenéshez
1 db tojás
1 tk tejföl
Tetejére
reszelt sajt
Lépések
A tejet meglangyosítjuk, majd beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Közben a liszhez hozzáadjuk a sót, a borsot, a zsírt, a tejfölt és a tojássárgáját. Összegyúrjuk, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összegyúrjuk a tésztát.
Pihentetjük hűtőben legalább 3-4 órát, de akár egy éjszakát is.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, majd először félbe, majd azt is félbe hajtjuk. Letakarva további fél órát pihentetjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd berácsozzuk a tetejét egy éles késsel. Pogácsa kiszúróval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe tesszük őket, lekenjük a tojás és a tejföl keverékével. Reszelt sajttal megszórjuk. 20-30 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.