Ez az almás pite tojás nélkül készül, így azok is élvezhetik, akik tojásmentes desszertet keresnek. A puha tészta és a fűszeres almás töltelék tökéletes párosítás egy finom édességhez.
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg margarin
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg porcukor
- citromlé
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 1,5 kg reszelt párolt alma
- ízlés szerint cukor vagy méz
- 1 mk őrölt fahéj
Lépések
- Az almát lereszeljük, fedő alatt egy lábasban megpároljuk, kihűtjük, majd a többi hozzávalóval összekeverjük.
- A lisztet a sütőporral és a porcukorral összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliás cukrot és annyi citromlevet, hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk. Összegyúrjuk.
- A tésztát megfelezzük. Tepsi nagyságúra sodorjuk az egyik felét.
- Egy 25×39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük a kinyújtott tésztalapot. Megszórjuk egy kevés darált dióval, majd ráhelyezzük és elsimítjuk a tölteléket.
- A tészta másik felét egy kicsit nagyobbra sodorjuk, hogy elegendő legyen a rácsozáshoz is. A töltelékre tesszük a tésztalapot, a széleket lenyomkodjuk.
- Kristálycukros vízzel lekenjük a tetejét.
- A megmaradt tésztából derelyevágóval csíkokat vágunk, és a pite tetejére helyezzük rácsosan. A csíkokat is lekenjük cukros vízzel, majd enyhén megszórjuk kristálycukorral.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
- A sütés vége felé alufóliával lefedjük, hogy a teteje ne égjen meg.
Forrás: Konyhamánia Edit módra / Tutirecept